היערכות לשינויים בתוכניות תגמול הוני לקראת ינואר 2025
הכללים החדשים לתוכניות תגמול הוני שייכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2025, יחוללו מהפכה באופן ההתנהלות מול רשות המסים. שינויי הפרוצדורה כוללים מעבר להגשות מקוונות, דרישות דיווח חדשות, והגברת הבקרה של רשות המסים על הנושא. יש לציין, כי הכללים החדשים לא משנים את אופן ומהות המיסוי הנהוג לגבי תגמול הוני.
אנו עומדים לרשותכם בכדי להבטיח עמידה בדרישות רשות המסים, הן בתקופת הביניים שעד למועד התחילה של הכללים החדשים והן לאחר מועד כניסת הכללים החדשים לתוקף.
מנגנון התגמול ההוני הינו אחד המנגנונים השימושיים ביותר בעולמות התאגידיים בכלל ובמשק הישראלי בפרט. השימוש בישראל במנגנוני התגמול ההוני, נפוץ במיוחד בתחום ההייטק, אך ניתן לראות יותר ויותר חברות משלל תחומים, אשר מאמצות תוכניות תגמול כאלו.
לאחרונה, פורסמו כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים) (תיקון), התשפ"ד-2024 (להלן: "הכללים החדשים"), אשר תיקנו את הכללים שנקבעו עוד בשנת 2003. הכללים החדשים ייכנסו לתוקף החל מיום 1 בינואר 2025, ויחוללו מהפכה בכל ההיבטים הפרוצדוראליים בקשר לאימוץ תוכניות תגמול הוני וההתנהלות בנושא מול רשות המסים.
נציין כי רשות המיסים צפויה לפרסם בקרוב חוזר מקצועי, אשר יכלול פירוט נוסף באשר לאופן יישום הכללים החדשים, בין היתר, יפורטו בהרחבה דרישות ההגשה והדיווח, וכמו כן תוצג עמדת רשויות המס בנושאים הקשורים לתוכניות תגמול הוני ועמידה בדרישות סעיף 102 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961.
עד כה, כחלק מתהליך ההגשה לרשות המסים של תוכנית התגמול, נדרשו חברות לחתום על מספר טפסים פשוטים (בקשה לאישור תוכנית, בקשה לאישור נאמן וכתב נאמנות), ולבצע, באמצעות הנאמן, את הגשת התוכנית והטפסים באופן פיזי לרשות המסים. ככלל, לא היה נדרש לקבל אישור פוזיטיבי מרשות המסים לתנאי התוכנית, ובכפוף לכללי המועדים השונים, היה ניתן לבצע הקצאות לעובדים על פי התוכנית שאומצה. עם כניסת הכללים החדשים לתוקף, במסגרת תהליך האישור של תוכניות התגמול ההוני, תהיה החברה המדווחת צריכה למלא שאלון מפורט ביחס לתוכנית כאמור. השאלון כאמור, ביחד עם הטפסים הנוספים, יוגשו באופן מקוון באמצעות מערכת ייחודית ממוחשבת שרשות המיסים צפויה להשיק בקרוב.
השאלון יכלול התייחסות לעקרונות ומנגנונים כגון סוגי המכשירים ההוניים, אישור לגבי הזכויות הצמודות למניה, פירוט לגבי תנאי ההבשלה וקיומה של אופציית רכש. קיומן של הוראות החורגות מהתנאים הנקובים בשאלון תצריך פנייה לקבלת רולינג מרשות המסים על מנת שהתוכנית תעמוד בהוראות סעיף 102.
בנוסף, המערכת המקוונת החדשה של רשות המסים, תשמש לצורך דרישות דיווח חדשות בתדירות רבעונית ושנתית. מדובר במנגנון מורכב וחדש, אשר טומן בחובו שינויים רבים בהתנהלות של חברות ביחס לתוכניות תגמול הוני, ואשר יש להיערך אליהם מבעוד מועד. אנו עומדים לרשותכם בכל שאלה בנושאים אלה, לרבות ייעוץ וליווי צמוד בעריכת תוכניות תגמול ונוגע להיבטי המס השונים.