הקלות לגבי שינויי מבנה פטורים ממס

אפריל 2025

החוק להשגת יעדי התקציב וליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025 (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2025, אשר פורסם ברשומות ביום 27 במרץ, 2025 (להלן: "החוק החדש" או "התיקון"), מכיל מספר הקלות בנוגע לשינויי מבנה, מיזוגים ופיצולים של חברות בפטור ממס, אשר בפועל מהווה דחיית המס למועד המימוש הכלכלי האמיתי. ההקלות החדשות מהוות בשורה של ממש ובייחוד במקרים בהם המגבלות היוו חסם לשימוש בשינויי מבנה פטורים כאמור.

להלן סקירה כללית של עיקרי התיקונים (יודגש, כי ככלל התיקונים יחולו על שינויי מבנה שיבוצעו החל מיום 1 במאי, 2025 (להלן: "מועד התחילה"), בעוד שחלק מהתיקונים ייכנסו לתוקף באופן מיידי ואף רטרואקטיבי ביחס למקרים מסוימים):

  • הסרת מגבלת תקופת ההחזקה המינימלית בשינוי מבנה – טרם התיקון, בעלי מניות בשינויי מבנה נדרשו לשמור על החזקה מינימלית של 25% מהזכויות במשך התקופה הנדרשת, קרי, במשך תקופה של 24 חודשים לאחר מועד שינוי המבנה. כיום מגבלה זו הוסרה, דבר אשר יקל על גיוס משקיעים, ומאפשר ביצוע מהלכים אסטרטגיים בצורה גמישה ויעילה יותר.
  • קבלת תמורה במזומן במיזוג – ככלל, בשינוי מבנה פטור ממס נדרש כי לא תינתן כל תמורה מלבד הקצאת מניות. יחד עם זאת, בדין הקודם נקבע חריג לפיו במיזוגים מסוימים חלק מבעלי המניות יקבלו רק מזומן וחלק רק מניות או לחילופין שתינתן תמורה ביחס זהה לכל בעלי המניות כאשר רכיב המזומן בעסקה לא יעלה על 40% מהתמורה הכוללת. כעת, התיקון מאפשר שהתמורה במזומן תגיע עד ל- 49% מסך התמורה הכוללת. יצוין, כי בכל מקרה רכיב התמורה במזומן בעסקאות שכאלו, אינו זכאי לפטור ממס.

שינוי יחס השווי של החברות המשתתפות במיזוג – עד לתיקון, ניתן היה לבצע מיזוג בדחיית מס רק כאשר יחס השווי של החברות המשתתפות במיזוג היה עד ליחס של 1:9. בהתאם להוראות החוק החדש, ניתן יהיה לבצע מיזוגי בדחיית מס ביחס של עד 1:19, וזאת בכפוף לקבלת אישור מאת רשות המיסים. יצוין, כי האמור לעיל אינו גורע מחובת העמידה ביתר ההוראות והתנאים בחוק.

  • הקלה בדרישת היקף ההעברה של הזכויות, בעת ביצוע מיזוג בדרך של החלפת מניות – בעבר, מיזוג על דרך של החלפת מניות שזכאי לדחיית מס מכוח סעיף 103כ לפקודה, היה אפשרי רק אם נרכשו (על דרך של החלפת מניות) לפחות 80% מהזכויות מחברה הנרכשת. כעת, החוק החדש הפחית דרישה זו לרכישת 70% מהזכויות של החברה הנרכשת.
  • הסרת מגבלת חמש השנים לבנייה על הקרקע המועברת – בעבר, אחד מהתנאים לקבלת הפטור ממס בעת העברת קרקע לחברה במסגרת שינוי מבנה פטור ממס היה השלמת הבנייה על אותה קרקע תוך 5 שנים. כיום, החוק החדש ביטל את התנאי הזה וניתן יהיה להעביר קרקעות בפטור ממס ללא צורך בסיום הבנייה. תיקון זה מאפשר ניהול תהליכים ופרויקטים ארוכי טווח, ללא החשש מאובדן הטבות מס שהוענקו.
  • הקלה ביחסי גודל בפיצול – בעקבות התיקון, נדרש כי היחס בין שווי השוק לאחר הפיצול בין החברות המתפצלות לא יעלה על 1:9 במקום יחס של עד 1:4שחל עובר לתיקון.

הסרת המגבלה ביחס להחזקה של 25% ביחס לשינוי מבנה פטור, כפי שתוארה לעיל, תחול גם ביחס לשינויי מבנה שהתרחשו לפני מועד התחילה, בכפוף לכך שעד מועד זה עמדו בכל ההוראות החלות על שינוי המבנה ושנמסרה הודעה מתאימה לרשות המסים. באופן דומה, הסרת המגבלה ביחס להשלמת הבנייה, כמתואר לעיל, תחול ביחס לשינויי מבנה, אשר טרם חלפו חמש שנים מביצועם, ובכפוף לכך שעד מועד התחילה עמדו בכל ההוראות החלות על שינוי המבנה.

מחלקת המסים במשרדנו היא בעלת ניסיון רב בייעוץ לשינוי מבנה פטורים ממס, לרבות בעבודה מול רשות המיסים.

אנו עומדים לרשותכם ונשמח לספק ייעוץ מקיף לגבי השלכות המס הפוטנציאליות של הסוגיות שנידונו בעדכון זה, ובמידת הצורך נוכל להציע דרכים אפשריות לצמצם השלכות מס כאלה. 

כל האמור בעדכון זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, וכל המידע המצוי כאן משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול עליו בלבד.

 

עוד כתבות בעדכונים משפטיים