אישור תגמול לנושאי משרה בכירה | מאמר דעה

מרץ 2025

אישור תגמולים לנושאי משרה בכירה בחברות ציבוריות הוא נושא רגיש וטעון, המשלב בין שיקולים עסקיים, משפטיים וציבוריים. מאז תיקון 20 לחוק החברות, החברות נדרשות לעמוד בסטנדרטים מחמירים במיוחד בכל הנוגע לאישור מדיניות תגמול ותגמולים ספציפיים למנהלים בכירים. הרגולציה בישראל נחשבת לאחת המחמירות בעולם, ולעיתים קרובות, מדובר בתהליך מאתגר הדורש תכנון קפדני וניהול נכון של הדיאלוג עם בעלי המניות.

יונתן חיימי ארנרייך, שותף במחלקת שוק ההון וניירות ערך ב-EBN, מסביר כי "שקיפות ותקשורת פתוחה רותמים את בעלי המניות ומפחיתים התנגדויות", ולכן מומלץ לנהל דיאלוג מוקדם עם בעלי מניות משמעותיים ויועצי פרוקסי. עם זאת, הוא מדגיש כי "הקשב של גופים מוסדיים לא תמיד גבוה, ולכן מומלץ להגיע לשיחות עמם ממוקדים ומוכנים – אין מקום לתהיות ולשיחות פתוחות". הכנה יסודית, לרבות הכרת מדיניות ההצבעות של המשקיעים המוסדיים וניתוח מקרים קודמים, עשויה למנוע מהמורות בהמשך הדרך.

כלי חשוב נוסף הוא שימוש בנתוני השוואה (Benchmark), המסייעים להצדיק את חבילת התגמול המוצעת. "על החברה לאסוף נתונים עדכניים על רמות התגמול המקובלות בחברות דומות בענף, תוך התחשבות בגודל החברה, היקף פעילותה ומאפיינים נוספים", הוא מציין. אם החברה מציעה תגמול גבוה מהממוצע בענף, עליה להציג נימוקים ברורים לכך, כמו ביצועים יוצאי דופן או הצורך לשמר מנהל מפתח. כדי להבטיח אמינות, מומלץ להסתייע בגורם מומחה בלתי תלוי.

מעבר לכך, מבנה התגמול חייב להיות ברור ופשוט, שכן "כל סטייה מהסטנדרט הנהוג עלולה להיתקל בהתנגדויות". בין אם מדובר במענקים שנתיים או בתגמול הוני, יש להגדיר יעדים מדידים ומוסכמים, המשמשים כבסיס להחלטות. "לגבי מענקים שנתיים – מומלץ להגדיר מהם היעדים המדידים לצורך גיבוש הזכאות למענק, ולהשתמש ביעדים מקובלים בענף ואשר ניתנים לכימות ברור".

בנוסף, יש להתנהל בזהירות מול הביקורת הציבורית. "תגמולים גבוהים למנהלים בכירים זוכים לתהודה תקשורתית ולעיתים לביקורת ציבורית. יש להקפיד על איזון בין הצורך לתגמל מנהלים בכירים לבין שמירה על תדמית ציבורית חיובית". ניהול נכון של התהליך, לצד שקיפות והצגת ערך מוסף לחברה, יאפשרו להשיג תוצאה מיטבית עבור החברה ובעלי מניותיה.

לקריאת המאמר המלא בכלכליסט לחצו כאן.

עוד כתבות בחדשות ומאמרים