עדכון למעסיקות ומעסיקים – הרחבת ההגנות לעובדים.ות המשרתים.ות במילואים, ולבני.בנות זוגם
עדכון למעסיקות ומעסיקים –
עדכון למעסיקות ומעסיקים – הרחבת ההגנות לעובדים.ות המשרתים.ות במילואים, ולבני.בנות זוגם
החל מהיום ועד סוף שנת 2025, הורחבה ההגנה על משרתי ומשרתות המילואים ובני משפחותיהם.ן.
כך, חל איסור לפטר או להוציא לחל"ת של 30 ימים או יותר, עובד.ת שהוא/היא הורה לילד עד גיל 14 או לילד עם צרכים מיוחדים עד גיל 21, כל עוד בן/בת זוג של העובד.ת או ההורה האחר של הילד משרת.ת במילואים, אם השירות הוא מכוח צו 8 או שירות הנמשך לפחות 21 ימים רצופים. עד סוף שנת 2024 האיסור חל גם במהלך 14 הימים שלאחר תום שירות המילואים.
עוד נקבע, כי חל איסור לפטר עובד.ת בשל קריאת בן/בת הזוג לשירות מילואים או בשל שירותו הצפוי במילואים, לרבות בשל תדירות השירות.
בנוסף, הורחבה ההגנה על המשרת.ת במילואים עצמו.ה, והובהר שבנוסף לאיסור פיטורים בתקופה המוגנת (במהלך שירות המילואים, ובשירות מילואים העולה על יומיים ב-30 הימים שלאחריו) חל גם איסור על פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה במהלך אותה תקופה, אלא בהיתר של ועדת התעסוקה במשרד הבטחון.
שתי ההוראות האחרונות נקבעו ללא הגבלת זמן.
הרחבה:
תיקון לחוק החיילים המשוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט – 1949, קובע שורה של הגנות חדשות לעובדות.ים המשרתות.ים במילואים ולבני/בנות זוגם.
איסור על פיטורי הורה שבן/בת הזוג שלו או ההורה האחר של ילדו – משרת.ת במילואים
הוראת שעה שתעמוד בתוקף עד סוף שנת 2025, קובעת ביחס לעובד.ת שהם הורה לילד עד גיל 14 או לילד עד גיל 21 שהוא תלמיד עם צרכים מיוחדים (כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד, תשמ"ח – 1988), כי חל איסור על פיטוריהם או הוצאתם לחל"ת בתקופה שבה בן/בת הזוג של העובד.ת או ההורה האחר של הילד, משרת.ת במילואים, ובלבד שהמילואים הם "שירות חירום" (צו 8) או נמשכים בפועל לפחות 21 ימים ברציפות.
עד 31.12.2024 המגבלה על פיטורים והוצאה לחל"ת כאמור תחול גם במהלך 14 הימים שלאחר תום שירות המילואים.
האיסור על הוצאה לחל"ת מתייחס לחל"ת לתקופה בלתי מוגבלת; חל"ת ל- 30 ימים רצופים או יותר; ו-חל"ת מפוצל שמשכו המצטבר במשך חודשיים הוא 30 ימים לפחות.
פיטורים או הוצאה לחל"ת במהלך התקופה המוגנת כאמור לעיל, מותרים רק בהיתר של ועדת התעסוקה במשרד הבטחון. ועדת התעסוקה לא תיתן היתר, אלא אם הוכיח המעסיק כי הפיטורים אינם קשורים בשירות המילואים של בן/בת הזוג או להיעדרות העובד.ת מהעבודה בגלל אותו שירות מילואים, ולגבי חל"ת לא יינתן היתר לחל"ת שאינו בהסכמת העובד.ת. אם העובד.ת ביקש.ה לצאת לחל"ת, יכולה הוועדה להתיר את החל"ת גם אם הוא בקשר למילואים של בן/בת הזוג.
התקופה בה מוגבלים פיטוריהם של עובד.ת לפי הוראות אלה, לא תימנה במניין תקופת ההודעה המוקדמת לה זכאים העובד.ת המפוטר.ת.
איסור על פיטורים בשל שירות מילואים של בן/בת זוג או של הורהו האחר של הילד
כידוע, בלא קשר לעיתוי הפיטורים, חל איסור על פיטורי עובד.ת בשל שירות מילואים.
כעת נקבע כי גם שירות מילואים של בן/בת הזוג של העובד.ת או ההורה האחר של ילדו, אינו עילה לגיטימית לפיטורים.
פיטורים בניגוד להוראת חוק זו – בטלים, ואין להם תוקף.
הוראה זו היא תיקון קבוע לחוק, ואינה מוגבלת בזמן.
איסור על פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של עובד.ת המשרת.ת במילואים
החוק אוסר על פיטורים של עובד.ת בתקופת שירותו.ה במילואים, ואם משך המילואים עולה על יומיים – גם במהלך 30 הימים שלאחר שירות המילואים.
עם תחילתה של מלחמת "חרבות ברזל" והשפעותיה מרחיקות הלכת על מקומות עבודה רבים, התעוררו שאלות רבות לגבי האפשרות לבצע הפחתת שכר או אף להוציא לחל"ת עובד.ת המצויים בתקופה המוגנת מפני פיטורים.
כעת תוקן החוק והוא קובע באופן מפורש, שגם פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של העובד.ת המשרת.ת במילואים, אסורה במהלך התקופה המוגנת, אלא בהיתר מאת ועדת התעסוקה במשרד הבטחון.
הפגיעה בהכנסה מותרת, ואינה דורשת אישור של ועדת התעסוקה, בכל אחת מהנסיבות הבאות:
- אם הפגיעה היא מכוח חוק או הסכם קיבוצי.
- אם הפגיעה היא ברכיב שכר המשולם בהתאם לתפוקת העבודה, ובלבד שהפגיעה בתפוקת העבודה לא נגרמה מסיבות התלויות במעסיק.
איסור הפגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה חל גם על עובדים של קבלני כוח אדם, ואם ייקבע שהקבלן פגע בהכנסתו של עובדו בניגוד לחוק, חלה חזקה לפיה המעסיק בפועל (מזמין השירות) הוא שגרם לפגיעה כאמור, וועדת התעסוקה מוסמכת לתת צווים גם כנגדו. לא חל איסור על סיום הצבה של עובד קבלן כוח-אדם בתום 9 חודשים מתחילת הצבתו אצל מזמין השירות.
שימו לב: פגיעה אסורה בהיקף משרה או בהכנסה של עובד.ת המשרת.ת במילואים מהווה גם עבירה פלילית, וכן עבירה מינהלית לפי החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011.
גם הוראה זו היא תיקון קבוע לחוק, ואינה מוגבלת בזמן.
_____________________________________________________________________
אנחנו מזמינות אתכן.ם להתייעץ איתנו בכל מקרה של חוסר בהירות או תהייה בקשר לנסיבות הפרטניות של המקרה.